Otplata investicije kroz uštede.

Rješenja za uštedu energije

Rješenja za uštedu energije

PREUZMI DOKUMENT

Praktični postupci razumne uporabe energije grijanja

PREUZMI DOKUMENT

Mnoge studije potvrđuju da hidrauličko usklađenje grijanja povećava energetsku učinkovitost do 15%. Odzračivanje sustava grijanja je važno, ako u sustavu čujete “žubor” vode to znači da toplina u radijatoru nije ravnomjerno raspodijeljena, voda više ne cirkulira kako treba pa se radijator mora odzračiti.

Cijevi grijanja treba izolirati i u grijanim prostorijama, a to je jednostavno i uz prihvatljiv utrošak vremena i male troškove možete dodatno uštedjeti. Za radijatore koristite termostatske ventile. Redovito treba provjeriti funkcioniranje termostata. Štedljivije grijati. Ugradnja programibilnog termostata može drastično smanjiti troškove grijanja. Ako sobnu temperaturu smanjite za 1 °C, umanjit ćete troškove grijanja za cca 6%. Najbolje da temperaturu noću smanjite za cca 5 °C. Grijanje možete smanjiti već dva sata prije odlaska na spavanje.

Noću biste temperaturu na radijatorima trebali samo smanjiti, a ne potpuno isključiti kako se prostorija ne bi potpuno rashladila. Rashlađena prostorija zahtijeva za ponovno zagrijavanje veći protok vode za grijanje. Ako ispred radijatora vise zavjese ili stoji namještaj, to sprječava cirkulaciju topline u prostoru. Grijanje u tom slučaju ne može razviti svoje puno djelovanje i mora se jače zagrijati. A to povećava troškove za grijanje.

Kod prozračivanja prozore nakratko (cca. 5 minuta) treba otvoriti u potpunosti, umjesto da ih se dugo drži na “kipu”. Tako otvoreni prozori dopuštaju da uđe samo malo svježeg zraka, ali puštaju puno topline vani. Dok prozračujete, isključite grijanje. Pazite da su prozori i vrata dobro zabrtvljeni budući da u protivnom izlazi puno topline. Zavjese, rolete i grilje bi se noću trebale zatvoriti jer se tako sprječava brzi gubitak topline te ulazak hladnoće i propuha.

Vodite računa o sljedećim temperaturama: soba za igranje, radna soba i dnevni boravak 20–22 °C, kuhinja i spavaća soba cca. 18 °C, hodnik 15 °C. Uz toplinsku energiju možete racionalnim korištenjem smanjiti i potrošnju vode. Upotreba štedljive “tipke” na vodokotliću smanjuje potrošnju vode. Konvencionalni vodokotlić troši tri puta više vode od vodokotlića s tipkom za štednju (1x ispiranje potrošnja od cca. 9 litara).

Slavine koje kapaju odmah biste trebali popraviti, jer u protivnom dolazi do jako velike potrošnje vode. Preporučljiva je upotreba štedljivih glava za tuširanje i armatura. Tuširanje umjesto kupke. Kupka u punoj kadi povećava potrošnju vode i energije tri puta. Kod pranja zubi treba koristiti šalicu i slavinu zatvoriti tijekom pranja.

Perilicu rublja treba uvijek napuniti do kraja, izbjegavati pretpranja i prati na 60 °C umjesto na 90 °C. Pretpranje je potrebno samo ako je rublje jako zaprljano. Koristite programe za uštedu energije, ako vaša perilica za rublje ili posuđe ima tu opciju. Sušilica rublja ima dvostruku potrošnju energije od perilice rublja pri istoj količini rublja. Stoga, ako je moguće, rublje treba sušiti u prostoriji za sušenje ili na svježem zraku.

Redovito i stručno održavanje osigurava besprijekoran rad grijanja. Redovito održavanje produljuje vijek trajanja vašeg grijanja te osigurava siguran i besprijekoran rad. Samo se tako korištena energija može koristiti učinkovito i uz male emisije štetnih tvari. Tako se čuva okoliš i štede troškovi za grijanje – uz konstantan komfor grijanja i tople vode.

Sustav grijanja u cjelini sličan je sustav kao npr. motor automobila. Kada bi vaš automobil imao ista vremena rada kao Vaš sustav grijanja, prelazio bi godišnje 100 000 kilometara. A za svakog vlasnika automobila je samo po sebi razumljivo da automobil u redovitim razmacima odveze na servis. Vaše grijanje bi se stoga, slično kao i Vaš automobil, trebalo servisirati najmanje jednom godišnje.

Mnogu su prednosti redovitog održavanja: veći stupanj djelovanja znači i produljeni vijek trajanja sustava grijanja, ušteda troškova grijanja i resursa uslijed učinkovitog korištenja energije, konstantno visok komfor grijanja i tople vode, proizvodnja energije uz smanjenu emisiju CO2 kroz štedljivi i ekološki rad.

Zatraži ponudu

Kontakt

Suglasnost za korištenje podataka:

3 + 2 =

Naši partneri