Razdjelnik toplinske energije - RTE

RAZDJELNIK TOPLINSKE ENERGIJE

VODOMJERI

AMR SUSTAV

WALK-BY SUSTAV

Naši partneri

X
X

AMR SUSTAV

Dokumenti:

Siemeca

PREUZMI DOKUMENT
AMR bežični sustav 868 MHz Automatski sustav očitavanja (engl. Automatic Meter Reading system ili skraćeno AMR) je inovativan sistem za bežično daljinsko očitavanje podataka o potrošnji. Sastoji se od mrežnih čvorova (tzv. koncentratori signala) koji čine mrežu unutar prostora u kojem skupljaju podatke o potrošnji sa uređaja za mjerenje, čuvaju ih i čine dostupnim za daljnje postupanje odnosno obradu.

Mrežni čvorovi mogu biti očitavani ili lokalno ili iz ureda upotrebom internetskih tehnologija. Tipovi mjerila utroška uključeni u AMR sistem su mjerila topline (tzv. kalorimetri)‚ vodomjeri i razdjelnici utroška topline. Pulsni adapteri koji su također na raspolaganju omogućuju da mjerila drugih proizvođača budu integrirana u AMR sistem.

AMR sistem se odlikuje raznovrsnošću, jednostavnošću montaže i održavanja i nudi velik broj izbora očitavanja sukladno korisnikovim potrebama. Komponente sistema su prilagođene za instalaciju kako u male prostore (npr. 3 stana) tako i u velike sustave koji uključuju nekoliko zgrada. Instalacija bežičnih mreža je uglavnom automatska uključujući samokonfiguraciju.

 

FUNKCIONALNI PRINCIP:

Sistem automatski konfigurira sam sebe prilikom instalacije‚ formiranjem mreže. Mrežni čvorovi napajani baterijama primaju i čuvaju podatke o potrošnji od mjernih uređaja instaliranih u njihovom dohvatu. Izmjerene veličine sakupljene od svih mjernih uređaja u mreži konstantno su ažurirane. To znači da svaki mrežni čvor zadržava podatke o potrošnji svih uređaja tako da se očitanje može izvršiti sa bilo kojeg čvora.

Za lokalno očitanje‚ prijenosno računalo može biti priključeno preko kabla na bilo koji od mrežnih čvorova ili može biti upotrijebljen opcionalni bežični modul. Ovo vrijedi unutar dosega bilo kojeg mrežnog čvora. Ovisno od lokalne situacije‚ možda nije ni potrebno ulaziti u zgradu da bi se izvršilo očitavanje. Ako se AMR uređaji trebaju očitati sa udaljene lokacije jedan od mrežnih čvorova treba biti upotrijebljen kao sučelje (tzv. gateway).

Sučelje omogućava izbor više načina komunikacije: podaci mogu biti poslani direktno u sistem obračuna preko GSM mreže‚ širokopojasne kablovske mreže ili kompjutorske mreže. Korisnik može odabrati način prijenosa koji preferira.

X
X

WALK-BY SUSTAV

Walk-by radio sistem 868 MHz – Jednostavan‚ brz i pouzdan. Ova tri atributa su najprikladniji opisi “walk-by” sistema. Naposlijetku‚ on osigurava vrijednosti za obračun potrošnje jednostavno, brzo i neovisno. A osoba koja očitava mjerila čak i ne mora ulaziti u stanove – na dan očitanja on samo mora ući u zajedničke prostore (hodnike i stubišta) zgrade koju očitava. Za manje zgrade podatke može prikupiti i izvan zgrade.

Sistem se sastoji od mobilnog sakupljača signala i prijenosnog računala sa aplikacijskim softwareom. Sakupljač signala skuplja radio telegrame i nakon provjere prihvatljivosti šalje ih bežično na prijenosno računalo putem Bluetooth sučelja. Po povratku u ured podaci se prenose u program za obračun.

Ako su podaci potrebni na regularnoj osnovi moguće je prigraditi klasične mrežne čvorove sa sučeljem za daljinsko očitavanje a mjerne uređaje reprogramirati iz “walk-by” sistema u klasični AMR sistem. U tom slučaju vrijednosti očitavanja mogu se prikupljati na dnevnoj bazi bez ulaska u zgradu.

X
X

RAZDJELNIK TOPLINSKE ENERGIJE

Dokumenti:

WHE 5 - brošura

PREUZMI DOKUMENT

Razdjelnici topline

PREUZMI DOKUMENT
X
X

VODOMJERI

Dokumenti:

SIEMENS vodomjeri data sheet

PREUZMI DOKUMENT